Studiedag over de samenhang tussen geest en materie, in jungiaans perspectief , door Huguette Beyens

zaterdag 2 november 2019, 10:15 ~ 16:00 uur, Driebergen


Jung schreef: " We stand on a peak of consciousness believing in a childish way that the path leads towards to yet higher peaks beyond. That is the chimerical rainbow bridge. In order to reach the next peak we must just go down into the land where the path begins to divide. " Met dit thema houdt Phil Borges, fotograaf en antropologisch georiënteerde regisseur, werkend in opdracht van BBC, UNESCO en andere wereldorganisaties die ijveren voor mensenrechten, zich al meer dan 20 jaar bezig. Geschokt door de eenzijdige rationele benadering van psychische kwetsbaarheid in de Amerikaanse gezondheidszorg maakt hij de documentaire Crazywise (zie trailer) rond de vraag: wat draagt tot heling bij en wat schaadt de geest en hoe dit proces veilig ondersteunen. Deze vraag loopt ook als een rode draad doorheen de dag. Na de vertoning van de documentaire volgt een lezing met presentatie in woord en beeld waarin zowel teksten van C.G. Jung als fragmenten en getuigenissen uit de film verwerkt worden om een totaalbeeld te creëren waarin meer zicht ontstaat op de samenhang tussen geest en materie en het belang hiervan bij het herstel na een crisis. Indachtig de woorden van Jung: ' We zijn in de natuur, en we denken zoals de natuur.' 

Beyens is kunsthistorica en psychotherapeute, die jarenlang in Huize Poustinia, gasten bij hun herstel na een crisis begeleidde in een kader waarin participerend wordt gewerkt aan het valoriseren van de samenhang tussen natuur, cultuur en geest. Zij wordt ondersteund door Willem Versteeg, met wie ze de werking van het huis samen verzorgt en invult. 


Plaats: Cultuurcentrum Antropia (Congreszaal!) te Driebergen (vlakbij station). Landgoed de Reehorst, Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen. Route, zie hier.

Aanvangstijd: 10.00 uur inschrijving/koffie, 10.30 uur begin programma. Einde dag: rond 16.00 uur. 

Toegangsprijs : € 35,- voor leden, € 45,- voor niet-leden; inclusief lunchbuffet, koffie/thee. 

Aanmelding en betaling tot 30 oktober via deze website