150 jaar psychiatrie in nieuw perspectief
Twee webinars t.g.v. het jubileum van de NVvP

Dit jaar viert de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie haar 150-jarig bestaan. Dit luiden zij officieel in met een jubileumdag op 17 november, zie hier. Ook de Stichting Psychiatrie en Filosofie organiseert ter gelegenheid van dit jubileum twee webinars over de geschiedenis van de psychiatrie (op 18 en 24 november) met prominente sprekers: Andrew Scull en Owen Whooley. De gespreksleider van beide webinars is Alan Ralston, psychiater en filosoof en medisch hoofd zorglijn acute en intensieve psychiatrie aan het UMC Utrecht. Voor wie?
Deze webinars zijn bedoeld voor psychiaters, psychologen en voor iedereen die geïnteresseerd is in de filosofische reflectie op de geschiedenis en maatschappelijke context van de psychiatrie.

Webinar donderdagavond 18 november van 20:00 uur tot uiterlijk 21:30 uur: Andrew Scull
Andrew T. Scull, emeritus hoogleraar Sociologie en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Californië San Diego,  is een socioloog wiens onderzoek is gericht op de sociale geschiedenis van de geneeskunde en in het bijzonder de psychiatrie. Hij is een van de meest gerespecteerde historici op dit gebied en is auteur van o.a. 'Madhouse: A Tragic Tale of Megalomania and Modern Medicine' en 'Madness in Civilization: A Cultural History of Insanity'.

Webinar woensdagavond 24 november van 20:00 uur tot uiterlijk 21:30 uur: Owen Whooley
Owen Whooley is associate professor in de sociologie bij de University of New Mexico en heeft met zijn boek 'On the Heels of Ignorance: Psychiatry and the Politics of Not Knowing' een fris en uitdagend perspectief op de geschiedenis van de psychiatrie geschreven. 

Meer informatie en aanmelding
De webinars kosten elk 10 euro. Accreditatie wordt aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. U kunt zich aanmelden voor één of beide webinars via ons ticketkantoor, zie hier.  
Met vragen kunt u mailen naar info@psychiatrieenfilosofie.nl.
Donateurs van de Stichting mogen gratis deelnemen aan de webinars. Zij kunnen zich aanmelden via info@psychiatrieenfilosofie.nl


Artikel 'Het failliet van de psychiatrie'

In Karakter – Tijdschrift van Wetenschap, verschijnt binnenkort het artikel 'Het failliet van de psychiatrie', geschreven door filosoof Pieter R.  Adriaens, verbonden aan de KU Leuven. In dit artikel komen Andrew Scull en Owen Whooley uitgebreid aan bod. Pieter R. Adriaens opent dit artikel met: 'De psychiatrie heeft altijd onder vuur gelegen. Collega-wetenschappers maken zich vrolijk over haar onwetendheid; patiënten voelen zich onheus behandeld, familieleden genegeerd; afvallige psychiaters leggen hun collega’s over de knie; en de publieke opinie bekijkt met argusogen het aanhoudende tumult. Sinds kort mengen ook historici en sociologen zich in het debat. De geschiedenis van de psychiatrie toont een discipline die worstelt met wat ze niet weet, zeggen Andrew Scull in 'Psychiatry and its Discontents' (2019) en Owen Whooley in 'On the Heels of Ignorance' (2019). Waar moet het met de psychiatrie naartoe?' Het gehele artikel van Pieter R. Adriaens kunt u lezen via deze link.