
Ervaring, kennis, wijsheid. Filosoferen in de psychiatrische praktijk
Ervaring, kennis, wijsheid. Filosoferen in de psychiatrische praktijk
- Wat bedoelen we als we het over (psychopathologische) ‘ervaring’ hebben?
- Wat heeft ervaring te maken met perceptie, emotie, cognitie en taal?
- Hoe verhouden kennis en ervaring zich tot elkaar?
- Wat is de rol van wijsheid in de psychiatrische praktijk?
- Is wijsheid overdraagbaar en hoe verhoudt wijsheid zich tot (professionele én persoonlijke) identiteit?
- Standaardprijs: 250 euro
- Voor AiOs, studenten en ervaringsdeskundigen: 120 euro
- Voor donateurs van de Stichting: 225 euro
- Voor donateurs die AiO, student of ervaringsdeskundig zijn: 105 euro
Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en ervaringsdeskundige, en schreef Pure waanzin: zoektocht naar de psychotische ervaring (2004) en Filosofie van de waanzin (2014). Hij onderzoekt, doceert en schrijft over ervaringen van en reflecties op waanzin of psychose. In deze eerste, inleidende bijeenkomst worden de begrippen ervaring, kennis en wijsheid besproken, en laat Kusters zien hoe deze op uiteenlopende manieren worden gebruikt in de filosofie, in de psychiatrie en in het alledaags taalgebruik. Daarnaast gaat de docent nader in op het specifieke begrip van “psychotische ervaring”, en op de verleidingen, valkuilen, én mogelijkheden van taal van/over waanzin."
Literatuur:
Wouter Kusters: Afwijkingen in het duister. Over vleermuizen, vluchtelingen, visionairen en filosofen (nog te verschijnen).
Wouter Kusters: Disruption, Recovery, Religion and the Value of Crisis. In: Olsman et al. Recovery. The interface between Psychiatry and Spiritual Care
Rodante van der Waal: Birth Justice, Intermezzo (pagina 257 t/m 259).
21 oktober: Ewout Kattouw
Ewout Kattouw is ervaringsdeskundige en voorzitter van stichting PILL. Hij schreef het boek: 'Wie is er nou eigenlijk gek? De cliënt, de psychiatrie of de maatschappij?' (2022). Kattouw geeft regelmatig gastlessen, lezingen en workshops waarin hij kritisch reflecteert op de psychiatrie. In deze bijeenkomst bespreekt hij de valkuilen van het gebruik van kennis en taal vanuit een (te) eenzijdig academisch perspectief, waardoor soms schijnbare oplossingen vooral tot nieuwe problemen leiden. Welke kansen en mogelijkheden bieden andere vormen van kennis en taal om tot wijsheid te komen? En hoe vind je als hulpvrager én hulpverlener de juiste kennis om tot wijze beslissingen te komen? Daarnaast gaat de docent in op hoe individuele ervaring tot collectieve ervaringskennis kan leiden, en hoe deze gelijkwaardig ingezet kan worden naast andere kennisbronnen, om zo tot betere zorg en wetenschap te komen, met als uiteindelijk doel vanuit wijsheid te leven en zo ‘goed’ te doen.
Literatuur:
Ewout Kattouw: Afbouwen van antidepressiva: hoe zit dat nou eigenlijk?
Ewout Kattouw: Kan de oplossing het probleem worden? Ingezonden brief in Tijdschrift voor Psychiatrie
4 november: Derek Strijbos
Derek Strijbos is psychiater en opleider psychiatrie bij Dimence Groep en hoogleraar Filosofie in de ggz aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek probeert hij de complexe praktijk van de ggz, en de rol van ervaringskennis, te duiden. Vaak wordt ervaringskennis opgevat als ‘kennis van je eigen subjectieve ervaring’. Zo gesteld blijft het moeilijk te begrijpen hoe die kennis voor anderen relevant is. Is ervaringskennis eigenlijk wel te generaliseren, zoals wetenschappelijke kennis en klinische kennis? Zo niet, wat doen ervaringsdeskundigen dan precies? Derek Strijbos zal met het begrip ‘attuned responsiveness’ enkele aspecten ervan belichten. De gedachte is dat ervaringskennis helpt om een specifieke ontvankelijkheid en responsiviteit te ontwikkelen voor wat er toe doet voor mensen die te maken hebben met psychisch lijden. Het gaat om een specifieke vorm van waarnemen en reageren op anderen op basis van eigen ervaring. Net als een clinicus of een wetenschapper patronen leert te ontwaren en hierop leert te handelen op basis van opleiding en eigen klinische ervaring, doen ervaringsdeskundigen dat ook.
Literatuur:
18 november: Sanneke de Haan
José Hoekstra: Artikel 'Spiritual Emergency: een blinde vlek in de GGZ'
16 december: Naud van der Ven