Ervaring, kennis, wijsheid. Filosoferen in de psychiatrische praktijk
Ervaring, kennis, wijsheid. Filosoferen in de psychiatrische praktijk
- Wat bedoelen we als we het over (psychopathologische) ‘ervaring’ hebben?
- Wat heeft ervaring te maken met perceptie, emotie, cognitie en taal?
- Hoe verhouden kennis en ervaring zich tot elkaar?
- Wat is de rol van wijsheid in de psychiatrische praktijk?
- Is wijsheid overdraagbaar en hoe verhoudt wijsheid zich tot (professionele én persoonlijke) identiteit?
- Standaardprijs: 250 euro
- Prijs AiOs, studenten en ervaringsdeskundigen: 120 euro
- Standaardprijs voor donateurs van de Stichting: 225 euro
- Prijs AiOs, studenten en ervaringsdeskundigen voor donateurs van de Stichting: 105 euro
Wouter Kusters is filosoof, schrijver en taalwetenschapper. Hij schreef Pure waanzin (2004) en Filosofie van de waanzin (2014). Hij onderzoekt, doceert en schrijft over ervaringen van en reflecties op waanzin of psychose. Wouter Kusters: "Bij deze eerste, inleidende bijeenkomst bespreek ik de begrippen ervaring, kennis en wijsheid en laat ik zien hoe deze op uiteenlopende manieren worden gebruikt in de filosofie, in de psychiatrie en in het alledaags taalgebruik. Daarna ga ik nader in op het specifieke begrip van “psychotische ervaring”, en op de verleidingen, valkuilen, én mogelijkheden van taal van/over waanzin."
Literatuur:
- Olga Tokarczuk: Fragment uit roman "De rustelozen"
- Wouter Kusters (2018): De vierde dimensie: de missing link voor herstel en filosofie.
- Wouter Kusters (2024): Afwijkingen in het duister. Over vleermuizen, vluchtelingen, visionairen en filosofen.
Voor wie verder wil lezen:
- François Jullien: "Over ervaring", in "Het leven kan anders" (2019/2017)
- Alastair Morgan (2024): ‘… the most complex and lyrical song of experience’: Walter Benjamin and a dialectical image of madness. Introduction to Walter Benjamin for psychiatry (III), International Review of Psychiatry.
Alie Weerman is psycholoog en lector GGZ en Samenleving. Zij promoveerde in 2016 met een proefschrift over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid bij zorg- en dienstverleners met als ondertitel: Stigma, Verslaving & Existentiële Transformatie. Alie Weerman doet vooral actie-onderzoek waarbij ervaringskennis de basis vormt. Verder leidt zij ervaringsdeskundigen op, in 2024 startte op Windesheim de eerste master Ervaringsdeskundigheid. Alie Weerman: "In deze bijeenkomst gaan we in op de vraag hoe ervaringskennis zich verhoudt tot wetenschappelijke kennis. Ervaringskennis wordt vaak tegenover professionele en wetenschappelijke kennis gezet. Men spreekt dan van ‘drie bronnen van kennis’. Je kunt dit echter ook zien als drie verschillende benaderingen van kennis. Wat ‘wetenschappelijk’ is hangt ook af van het wetenschapsfilosofisch perspectief dat gekozen wordt. Waarom zou ervaringskennis eigenlijk geen wetenschappelijke kennis kunnen zijn?" Alie Weerman gaat in op een aantal perspectieven op ervaringskennis. Zij komt uit bij een existentieel-narratief perspectief. Om dit recht te doen in praktijkonderzoek zijn artistieke werkwijzen bruikbaar. Hoe dat in zijn werk kan gaan wordt getoond met een aantal voorbeelden.
Alke Wisselink is cultuurwetenschapper en PhD-student aan het UMCG op het thema ‘Het goede leven van mensen met psychosegevoeligheid in begeleid wonen contexten’. Daarnaast is ze docent Social Work aan de Hogeschool Viaa, en ervaringsdeskundig in psychose. Alke Wisselink: "Wie spreekt of zwijgt (waarom), vanuit welke ervaring of positie, en op welke manier wordt een ervaring of de daaruit gedestilleerde kennis medegedeeld? Daar gaat het om tijdens deze derde bijeenkomst. Centraal staat (opnieuw) de ‘psychotische ervaring’, waarbij we ons verhouden tot psychose als onderwerp van psychiatrische academische bedrijvigheid enerzijds, en de soevereiniteit van de waanzinnige ervaring anderzijds. Meer ruimte voor het mysterie van de ervaring, maar hoe? Wegen waarop (totaal)ervaring beter her-kend en uitgedrukt kan worden, liggen wellicht (eveneens) buiten de realiteit. In de fictie, en in de fantasy."
22 oktober: Roy Dings
Roy Dings is postdoctoraal onderzoeker op het raakvlak tussen filosofie, psychologie en psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in een project naar de conceptuele basis van ervaringskennis in de GGZ. Op dit moment voltooit hij een opleiding tot ervaringsdeskundige. Roy Dings: "Tijdens deze bijeenkomst verschuiven we het accent door ervaringskennis te benaderen vanuit de meer 'analytische' filosofie (o.a. kenleer, wetenschapsfilosofie, cognitiefilosofie en cognitieve wetenschap). Deze analytische invalshoek hecht veel waarde aan precisie: wat bedoelen we precies met ervaring? wat bedoelen we precies met kennis? We zullen stilstaan bij zowel de meerwaarde als de tekortkomingen van zo'n analytische invalshoek."
5 november: Josephine Lenssen
Josephine Lenssen is geneesheer-directeur van ggz-instelling Dimence en psychiater. Ze is gespecialiseerd in holistische geneeskunde, op waarden gebaseerde en persoonsgerichte zorg. In 2019 promoveerde ze op onderzoek naar verklaringsmodellen in de psychiatrie. Josephine Lenssen: "Het thema van deze bijeenkomst is shared decicion making. We staan stil bij het concept "relationele autonomie". Hoe kunnen kennis, wijsheid en ervaring van clienten, naasten en ggz professionals in gezamenlijkheid worden afgewogen om tot een gedeeld narratief te komen en een zo breed mogelijk gedragen behandelbeleid?"
Literatuur
- Mike Slade (2017): Implementing shared decision making in routine mental health care, World Psychiatry 2017; 16: 146-153.
- Carlos Gómez-Vírseda, Yves de Maeseneer and Chris Gastmans (2019): Relational autonomy: what does it mean and how is it used in end-of-life care? A systematic review of argument-based ethics literature. BMC Medical Ethics (2019) 20:76.
Voor wie verder wil lezen
- Dan J. Stein et al. (2024): Philosophy of psychiatry: theoretical advances and clinical implications. In World Psychiatry 2024: 23: 215-232.
19 november: Grietje Keller
Grietje Keller is medewerker implementatie van ervaringsdeskundigheid en ondersteuner van een cliëntenraad bij de GGD Amsterdam. Sinds 2014 organiseert zij leesgroepen over Mad Studies bij Stichting Perceval. Grietje Keller: "In deze bijeenkomst onderzoeken we wat Mad, Disability, Queer en Gender Studies ons te zeggen hebben over ervaring, kennis en wijsheid. Welke rol spelen macht en perspectief hierin? Grietje is sterk beïnvloed door Donna Haraway en haar concept van situated knowledge: kennis is belichaamd, lokaal en tijdgebonden."
- Donna Haraway. Situated Knowledges: The Science Question in Feminism and the Privilege of Partial Perspective. Feminist Studies.
Alje Bosma was senior adviseur in het onderwijs. In 2016 kreeg hij de diagnose ernstige depressie met psychotische kenmerken, daarna werd hij hij schrijver, dichter en verhalenverteller. Alje Bosma: "In mijn presentatie wil ik een nieuw taalraam bieden voor de verwarrende wereld van depressie en de wondere wereld van psychose. In de dikhuidige psychiatrie, die zich lijkt te hebben losgemaakt van filosofie, mystiek en de bijzondere ervaringswereld van de patiënt, lijken dergelijke woorden niet meer van waarde te zijn. Ten onrechte, meen ik. Het enige dat nodig is, is het openen van een nieuw taalraam. Zonder taalraam is het al snel laatmaar, de weg van onverschilligheid en vervreemding. Kortom ik zoek naar kloppende taal, want waarom zouden we onszelf en elkaar beknotten en bedotten?"
17 december: Harry Kunneman
Harry Kunneman is emeritus hoogleraar politieke en sociale filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek, in het bijzonder de theorie en praktijk van normatieve professionalisering. Hij is oprichter van Stichting Waardenwerk.