Video's

Interview met Rob Sips over de aha-ervaring in de psychose

Rob Sips, filosoof en onderzoeker, promoveerde op 7 december 2022 aan de KU Leuven met zijn proefschrift The Phenomenology of Psychosis. A qualitative study investigating the lived experience of psychosis - voor hulpverleners, maar ook ervaringsdeskundigen, filosofen en andere geïnteresseerden een waardevolle en inzichtelijke studie. Wouter Kusters interviewde de auteur over zijn werk, en met name over het verschijnsel van de aha-ervaring in de psychose. Dit video-interview kunt u hier bekijken. Het proefschrift zelf kunt u bij ons opvragen via e-mail.


Interview with James Ellis: "The light also comes in" 

In this interview by Wouter Kusters the British author, philosopher and podcast maker James Ellis (see here) tells about the backgrounds of his book "A Methodology of possession - On the Philosophy of Nick Land" (see also this review). He explains the relation between the philosophical work by Nick Land and what he calls a 'philosophical psychosis'. Themes discussed are: what kinds of truths are there in insane realities? How do psychosis and conversion relate? And, last but not least, does psychosis provide a possibility to escape time? Watch the interview here


Interview met Stijn Vanheule over zijn boek 'Waarom een psychose niet zo gek is'

In het najaar van 2021 verscheen het boek van Stijn Vanheule 'Waarom een psychose niet zo gek is - Het verhaal achter hoop en herstel'. Wouter Kusters sprak hem onlangs uitgebreid over dit boek, onder andere over wat de auteur schrijft: “Achter de bizarre façade van psychotisch gedrag woont een mens die dermate vrij is dat hij gek wordt van het gebrek aan fundament in zijn bestaan, en die de brug van verbondenheid met anderen niet meer kan betreden.” Dit video-interview kunt u hier bekijken


Webinar met Marie Brown

Op 13 mei 2022 organiseerde de werkgroep 'Te Gekke Moeders' in samenwerking met de Stichting Psychiatrie en Filosofie een webinar met de Amerikaanse spreker Marie Brown, over een psychosociale, feministische benadering van psychose tijdens en na de zwangerschap. Meer informatie en de link naar het webinar vindt u hier.


Webinars over de geschiedenis van de psychiatrie

In november 2021 organiseerden we twee webinars met de Amerikaanse sprekers Andrew Scull en Owen Whooley over de geschiedenis van de psychiatrie. Bedoeld voor psychiaters, psychologen en voor iedereen die geïnteresseerd is in de filosofische reflectie op de geschiedenis en de maatschappelijke context van de psychiatrie. Klik hier voor meer informatie en de webinars en de webinars zelf (in English).

Webinar: moeder op drift - postpartumpsychose anders benaderd

Op 28 mei 2021 hebben Cynthia Dorrestijn, Alke Haarsma-Wisselink en Monique de Koning in samenwerking met de ISPS en de Stichting Psychiatrie en Filosofie het webinar 'Moeder op Drift - Postpartumpsychose anders benaderd' georganiseerd. Meer informatie over de inhoud van het webinar en de links naar de opnames, zie hier.

(Beeld: Cynthia Dorrestijn, De Paarse Aureool, 1996)


P.C. Kuiperwebinars over wanen

Op 27 november 2020 en op 26 maart 2021 hielden wij twee webinars over wanen: "Wanen voorbij overtuigingen" en "Wanen en mystiek". De video's en teksten van deze beide webinars kunt u hier bekijken.