P.C. Kuiperwebinars over wanen

Wanen worden doorgaans beschouwd als incorrecte overtuigingen die moeilijk weerlegd kunnen worden, en waar patiënten last van hebben. Ze komen veel voor en verschillen in ernst, inhoud en hardnekkigheid. Sommige mensen lijden aan wanen in het kader van een psychiatrische aandoening of kwetsbaarheid. Vanuit meerdere invalshoeken is de afgelopen decennia geprobeerd om wanen beter te begrijpen en te behandelen, zoals vanuit de cognitieve psychologie, neurobiologie, epidemiologie, en psychodynamische hoeken. Op 27 november 2020 en op 26 maart 2021 hielden we twee webinars over wanen.


P.C. Kuiperwebinar “Wanen en mystiek" op 26 maart 2021

Tijdens dit webinar over wanen gingen we nader in op ervaringen, verwoordingen en duidingen die veelal 'spiritueel' of 'mystiek' worden genoemd. Robert Swier en Berry Vorstenbosch hielden presentaties over psychose, mystiek en religie en gingen in gesprek met geestelijk verzorger Eva Ouwehand en psychiater Alan Ralston.

De video's en teksten van deze webinar kunt u hier vinden:


P.C. Kuiperwebinar “Wanen voorbij overtuigingen” op 27 november 2020

In deze webinar richt Jasper Feyaerts zich op de (neo-)fenomenologische benadering, die probeert zo goed mogelijk aan te sluiten bij de ervaringswereld van de patiënt. Om de patiënt beter te begrijpen, volgens Feyaerts, en om deze in haar eigen – en de gemeenschappelijke - wereld optimaal te kunnen begeleiden, zou de aandacht zich meer moeten richten op de betekenis en algehele transformatie van de ervaringswereld, en minder op de behandeling en correctie van de cognitieve inhouden van de waan. Jasper Feyaerts presenteerde zijn artikel hierover – dat verschijnt in The Lancet Psychiatry –, waarna hij met drie referenten (Dorien Nieman, Josephine Lenssen en Wouter Kusters) en de deelnemers aan het webinar verder in gesprek ging, onder leiding van de middagvoorzitter, Gerben Meynen.

De video's van deze webinar kunt u hier vinden:


De teksten en presentaties van deze webinar hebben we in een PDF-boekje gebundeld. U kunt deze hier downloaden.