Activiteiten 

De Van Helsdingenprijsvraag 2024

De Van Helsdingenprijs kennen wij toe aan het beste werk - boek, artikel(en) of manuscript - op het grensgebied van psychiatrie en filosofie. Iedereen die iets geschreven heeft op dit grensgebied kan vóór 1 september werk voor de prijsvraag inzenden. Er zijn geen leeftijdsgrenzen voor de auteur en er wordt geen thema vastgesteld. Voor deze prijs stellen we 10.000 euro beschikbaar. Meer informatie, zie hier.

Online cursus: Ervaring, kennis, wijsheid. Filosoferen in de psychiatrische praktijk.

In het najaar van 2024 is er een nieuwe cursus, begeleid door filosoof en ervaringsdeskundige Wouter Kusters, voor iedereen die geïnteresseerd is in psychiatrie en filosofie. De cursus wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Psychiatrie en Filosofie en bestaat uit acht online bijeenkomsten op de dinsdagavond. Voor meer informatie, zie hier.

Workshop met professor Thomas Fuchs

Op dinsdag 14 mei 2024 was er de gehele dag een workshop in Utrecht met professor Thomas Fuchs, psychiater en filosoof aan de Universiteit Heidelberg in Duitsland. Zijn onderzoeksgebieden liggen op het snijvlak van fenomenologie, psychopathologie en cognitieve neurowetenschappen, met de nadruk op belichaming, enactivisme, tijdelijkheid en intersubjectiviteit. Dit symposium was bedoeld voor AIOS, studenten, psychiaters en andere belangstellenden. Naar aanleiding van deze dag hebben Rosa Rooduijn en Laura Keulartz van In de bovenkooi een speciale podcastaflevering gemaakt, beluister hier (spotify) of hier (apple podcasts) Meer informatie over de workshop, zie hier.


Too mad to be true III - The Paradoxes of Madness

Op woensdag 30 en donderdag 31 oktober 2024 vindt de derde editie plaats van de succesvolle internationale conferentie Too Mad to be True in Gent, met ditmaal als thema The Paradoxes of Madness In samenwerking met het Dr. Guislain museum, waar het evenement net als voorgaande jaren plaatsvindt, wordt een divers programma op het grensgebied van filosofie en waanzin samengesteld met tekst, performance, kunst en muziek. Meer informatie kunt u hier vinden (in English).


In het najaar van 2023 en het voorjaar van 2024 was de online cursus fenomenologische psychopathologie o.l.v. Frits Milders, oud-opleider psychiatrie Lentis Groningen. Deze cursus (12 dinsdagavonden van 17 oktober 2023 tot 2 april 2024) was primair bedoeld voor Aios psychiatrie en beginnende psychiaters. Uitgebreide info over o.a. de inhoud en de diverse docenten, zie hier.


Too mad to be true II

In navolging op de goedbezochte internationale conferentie Too mad to be true in 2022 in Gent, vond op 27 en 28 mei 2023 de tweede editie van deze conferentie plaats, eveneens in het museum Guislain in Gent, met als thema 'The promises and perils of the first-person perspective'. Ook deze conferentie was een groot succes. Meer informatie kunt u hier vinden (in English).


Themaweekend ISVW: Trauma en waarheid

De Stichting Psychiatrie en Filosofie organiseerde samen met de Internationale School voor Wijsbegeerte een weekend over trauma en waarheid op 9 en 10 september 2023 in Leusden. Dit weekend was ook de feestelijke uitreiking van de Van Helsdingenprijs aan Berry Vorstenbosch.

Laura Keulartz en Rosa Rooduijn hebben voor hun podcast 'In de bovenkooi' een reeks van drie afleveringen gemaakt over trauma en waarheid, met Simona Karbouniaris, Tine Molendijk en Wouter Kusters. Beluister hier (Spotify) of hier (Apple Podcasts). 


P.C. Kuiperwebinars over wanen

Op 27 november 2020 en op 26 maart 2021 hielden wij twee webinars over wanen: "Wanen voorbij overtuigingen" en "Wanen en mystiek". De video's en teksten van deze beide webinars kunt u hier bekijken.Too mad to be true

Op 23 en 24 september  2021 was de eerste internationale conferentie Too mad to be true in Gent over filosofie en waanzin. Meer informatie hierover en de presentaties van de zes keynote speakers kunt u via deze link bekijken (in English)


Moeder op drift. Postpartumpsychose anders benaderd

Er is veel aandacht voor het neurobiologisch definiëren van een kraambedpsychose. Door deze evidence based benadering verdwijnt de persoon echter soms uit beeld. Wat dan als gevolg heeft dat existentiële vragen niet aan bod komen en de link met omstandigheden, trauma’s en conflicten, en de verbinding met jezelf en anderen onderbelicht blijft. De werkgroep 'Te gekke moeders' organiseert i.s.m. de Stichting Psychiatrie en Filosofie bijeenkomsten over dit onderwerp, zie hier