Activiteiten

Dit najaar is de online cursus fenomenologische psychopathologie gestart o.l.v. Frits Milders, oud-opleider psychiatrie Lentis Groningen. Deze cursus (12 dinsdagavonden van 17 oktober 2023 tot 2 april 2024) is bedoeld voor Aios psychiatrie en beginnende psychiaters. Uitgebreide info over o.a. de inhoud en de diverse docenten, zie hier.

Too mad to be true II
In navolging op de goedbezochte internationale conferentie Too mad to be true in 2022 in Gent, vond op 27 en 28 mei 2023 de tweede editie van deze conferentie plaats, eveneens in het museum Guislain in Gent, met als thema 'The promises and perils of the first-person perspective'. Ook deze conferentie was een groot succes. Meer informatie kunt u hier vinden (in English).

Themaweekend ISVW: Trauma en waarheid
Themaweekend ISVW: Trauma en waarheid
De Stichting Psychiatrie en Filosofie organiseerde samen met de Internationale School voor Wijsbegeerte een weekend over trauma en waarheid op 9 en 10 september 2023 in Leusden. Dit weekend was ook de feestelijke uitreiking van de Van Helsdingenprijs aan Berry Vorstenbosch.
Laura Keulartz en Rosa Rooduijn hebben voor hun podcast 'In de bovenkooi' een reeks van drie afleveringen gemaakt over trauma en waarheid, met Simona Karbouniaris, Tine Molendijk en Wouter Kusters. Beluister hier (Spotify) of hier (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts). (Apple Podcasts).

P.C. Kuiperwebinars over wanen
Op 27 november 2020 en op 26 maart 2021 hielden wij twee webinars over wanen: "Wanen voorbij overtuigingen" en "Wanen en mystiek". De video's en teksten van deze beide webinars kunt u hier bekijken.

Too mad to be true
Op 23 en 24 september 2021 was de eerste internationale conferentie Too mad to be true in Gent over filosofie en waanzin. Meer informatie hierover en de presentaties van de zes keynote speakers kunt u via deze link bekijken (in English)

Moeder op drift. Postpartumpsychose anders benaderd
Er is veel aandacht voor het neurobiologisch definiëren van een kraambedpsychose. Door deze evidence based benadering verdwijnt de persoon echter soms uit beeld. Wat dan als gevolg heeft dat existentiële vragen niet aan bod komen en de link met omstandigheden, trauma’s en conflicten, en de verbinding met jezelf en anderen onderbelicht blijft. De werkgroep 'Te gekke moeders' organiseert i.s.m. de Stichting Psychiatrie en Filosofie bijeenkomsten over dit onderwerp, zie hier.