Interviews

Interview met Rob Sips over de aha-ervaring in de psychose

Rob Sips, filosoof en onderzoeker, promoveerde op 7 december 2022 aan de KU Leuven met zijn proefschrift The Phenomenology of Psychosis. A qualitative study investigating the lived experience of psychosis - voor hulpverleners, maar ook ervaringsdeskundigen, filosofen en andere geïnteresseerden een waardevolle en inzichtelijke studie. Wouter Kusters interviewde de auteur over zijn werk, en met name over het verschijnsel van de aha-ervaring in de psychose. Dit video-interview kunt u hier bekijken. Het proefschrift zelf kunt u bij ons opvragen via e-mail.

Interview with James Ellis: "The light also comes in" 

In this interview by Wouter Kusters the British author, philosopher and podcast maker James Ellis (see here) tells about the backgrounds of his book "A Methodology of possession - On the Philosophy of Nick Land" (see also this review). He explains the relation between the philosophical work by Nick Land and what he calls a 'philosophical psychosis'. Themes discussed are: what kinds of truths are there in insane realities? How do psychosis and conversion relate? And, last but not least, does psychosis provide a possibility to escape time? Watch the interview here

Interview met Stijn Vanheule over zijn boek 'Waarom een psychose niet zo gek is'

In het najaar van 2021 verscheen het boek van Stijn Vanheule 'Waarom een psychose niet zo gek is - Het verhaal achter hoop en herstel'. Wouter Kusters sprak hem onlangs uitgebreid over dit boek, onder andere over wat de auteur schrijft: “Achter de bizarre façade van psychotisch gedrag woont een mens die dermate vrij is dat hij gek wordt van het gebrek aan fundament in zijn bestaan, en die de brug van verbondenheid met anderen niet meer kan betreden.” 

Dit video-interview kunt u hier bekijken

Sanneke de Haan benoemd tot bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie

Prof. dr. Sanneke de Haan is kortgeleden benoemd tot bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie.  

Deze leerstoel wordt mogelijk gemaakt door onze Stichting Psychiatrie en Filosofie, Stichting Socrates en de Erasmus School of Philosophy in Rotterdam, waar zij werkzaam zal zijn. De leerstoel Psychiatrie en Filosofie richt zich op het grensgebied van psychiatrie en filosofie, waar belangrijke debatten plaatsvinden, zoals tussen de psychiatrie als wetenschappelijke discipline en de maatschappelijke en culturele context van mens en patiënt. Erasmus School of Philosophy heeft onlangs een interview gepubliceerd met Sanneke, met als titel 'Denken waar het pijn doet'. Lees hier dit interview met Sanneke waarin ze onder meer vertelt hoe ze invulling wil geven aan de leerstoel.
(Bron: Erasmus School of Philosophy)

Interview Wouter Kusters door Frans Meulenberg

Wouter Kusters (1966) is filosoof, taalwetenschapper en schrijver van de boeken Pure waanzin: een zoektocht naar de psychotische ervaring (2004) , Alleen: berichten uit de isoleercel (2007) en Filosofie van de waanzin (2014, vertaald in het Engels in 2020). Hij is ook projectmanager van de Stichting Psychiatrie en Filosofie.  Lees hier een interview met Wouter Kusters door Frans Meulenberg. Dit interview verscheen eerder in een uitgave van ZonMw ('Dwarsdenken-Doordouwen').