Wanen voorbij overtuigingen

INFO OVER HET WEBINAR VAN 26 MAART VINDT U HIER.


De teksten en presentaties van het webinar van 27/11 hebben we in een PDF-boekje gebundeld. U kunt deze hier downloaden.


Stichting Psychiatrie en Filosofie i.s.m. De Jonge Psychiater

P.C. Kuiperwebinar

Vrijdag 27 november. 15.00 - 16.30

Meer info over de sprekers en hun presentaties, klik hier.

Geaccrediteerd door de NVvP met 1 punt.


Wanen worden doorgaans beschouwd als incorrecte overtuigingen die moeilijk weerlegd kunnen worden, en waar patiënten last van hebben. Ze komen veel voor en verschillen in ernst, inhoud en hardnekkigheid. Sommige mensen lijden aan wanen in het kader van een psychiatrische aandoening of kwetsbaarheid. Vanuit meerdere invalshoeken is de afgelopen decennia geprobeerd om wanen beter te begrijpen en te behandelen, zoals vanuit de cognitieve psychologie, neurobiologie, epidemiologie, en psychodynamische hoeken.

    In deze webinar richt Jasper Feyaerts zich op de (neo-)fenomenologische benadering, die probeert zo goed mogelijk aan te sluiten bij de ervaringswereld van de patiënt. Om de patiënt beter te begrijpen, volgens Feyaerts, en om deze in haar eigen – en de gemeenschappelijke - wereld optimaal te kunnen begeleiden, zou de aandacht zich meer moeten richten op de betekenis en algehele transformatie van de ervaringswereld, en minder op de behandeling en correctie van de cognitieve inhouden van de waan.

    Jasper Feyaerts presenteert zijn artikel hierover – dat verschijnt in The Lancet Psychiatry –, waarna hij met drie referenten (Dorien Nieman, Josephine Lenssen en Wouter Kusters) en de deelnemers aan het webinar verder in gesprek gaat, onder leiding van de middagvoorzitter, Gerben Meynen.


Meer info over de sprekers en hun presentaties, klik hier.